Duurzaam bouwen en wonen
Duurzaam bouwen en wonen houdt vooral in dat er rekening wordt gehouden met het beschermen van het milieu. Zuinig omgaan met energie in woningen en gebouwen is daarvan een belangrijk onderdeel. De opdrachtgever en de bewoner, maar ook andere partijen zoals gemeenten, architecten en aannemers kunnen meewerken aan het besparen van energie. Dit kan bijvoorbeeld door adequaat aandacht te besteden aan gevels van woningen en gebouwen.
Gevels
Gevels zijn onderdeel van de gebouwschil van een woning of gebouw. De thermische kwaliteit oftewel de isolatie en luchtdichtheid, maar ook de mogelijkheid van benutting van zonne-energie zijn belangrijke aspecten bij duurzaam bouwen en wonen. Het is nodig om hieraan in elke fase van het bouwproces ruim aandacht te besteden. Dus vanaf het programma van eisen en tijdens het ontwerp, maar ook in de uitvoering en bij de beoordeling van het eindresultaat. Deze beoordeling van het eindresultaat dient expliciet te worden geformuleerd en geaccepteerd. Relevante aspecten hierbij zijn:
Energetische kwaliteit gevels
Thermische meting van gevels
HR++glas en zonne-energie
Energetische kwaliteit gevel
De feitelijk gerealiseerde thermische kwaliteit van de gevel krijgt weinig aandacht. Gemeenten kunnen wel bouwvergunning verlenen doch beschikken niet over de mogelijkheden om later de kwaliteit van aangebrachte luchtdichtingen en isolatie te controleren. De bouwpartijen zijn de enigen die in staat zijn om invloed uit te oefenenen door in een vroege fase van het proces afspraken te maken. Harde afspraken over het te realiseren kwaliteitsniveau, de wijze van uitvoerenen en de manier waarop het eindresultaat moet worden beoordeeld.
Thermische meting gevels
De thermische kwaliteit van gevels kan zichtbaar worden gemaakt met infrarood camera’s. Deze instrumenten zijn geschikt voor het bepalen van de thermische stralingsintensiteit. De bijhorende waarden kunnen worden vertaald naar de temperatuurniveaus aan de oppervlakte van de gevel van het gebouw.
HR++glas en zonne-energie
Ramen met HR++glas zijn zeer gunstig voor de energieprestatie van een gebouw en dus duurzaam. De energie van de zon die door ramen naar binnen komt speelt naast de isolerende kwaliteit een belangrijke rol bij de beoordeling van de energetische prestatie van ramen.